search

Tratamentul fiscal al tichetelor cadou. Noul plafon neimpozabil

Reprezentantii ANAF Iasi reamintesc ca Legea 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare a fost modificata prin OUG nr. 130/2021. Mai exact, a fost majorat plafonul neimpozabil de la 150 lei la 300 lei si interzisa acordarea de tichete cadou altor categorii de beneficiari decat angajatilor proprii pentru cheltuieli sociale. 
 
 
"ART. 15 (1) Tichetele cadou sunt bilete de valoare acordate ocazional angajatilor proprii pentru cheltuieli sociale. 
 
(2) Este interzisa acordarea de tichete cadou altor categorii de beneficiari decat cei prevazuti la alin. (1)."
 
Asadar, prin modificarile aduse legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, se interzice acordarea de tichete cadou altor categorii de beneficiari decat angajatilor proprii pentru cheltuieli sociale. 
 
Regim fiscal 
 
- Pentru angajatori platitori de impozit pe profit
 
Potrivit art. 25 alin. (3 ) lit. b) cheltuielile reprezentand cadouri in bani sau in natura, inclusiv tichete cadou oferite salariatilor si copiilor minori ai acestora sunt cheltuieli sociale, deductibile limitat, in limita unei cote de pana la 5%, aplicata asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului, potrivit Codului muncii. 
 
- Pentru salariati
 
Potrivit art. 76 alin. (4 ) lit. a) din Codul fiscal, in cazul cadourilor in bani si/sau in natura, inclusiv tichetele cadou, oferite de angajatori, veniturile sunt neimpozabile, in masura in care valoarea acestora pentru fiecare persoana in parte, cu fiecare ocazie din cele de mai jos, nu depaseste 300 lei: 
 
- cadouri oferite angajatilor, precum si cele oferite pentru copiii minori ai acestora, cu ocazia Pastelui, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase; 
 
- cadouri oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie;
- cadouri oferite angajatilor in beneficiul copiilor minori ai acestora cu ocazia zilei de 1 iunie.
 
In conditiile de mai sus, aceste venituri nu se cuprind in baza de impozitare lunara a contributiilor sociale obligatorii ( CAS, CASS si CAM) (art. 142 lit. b) din Codul fiscal, art. 157 alin. (2) din Codul fiscal, art. 220? alin. (2) din Codul fiscal ). 
 
Partea care depaseste valoarea maxima de 300 lei, reprezinta venit impozabil din salarii si se va datora impozit pe venit din salarii si contributii sociale obligatorii (CAS, CASS si CAM) (Norme Metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal).


Noutati contabile 1711663200
Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice