search

Salariul minim ar putea creste de la 01 ianuarie 2020

Conform unui proiect de H.G. publicat pe site-ul Ministerului Muncii si Justitiei Sociale salariul minim ar putea creste de la 01 ianuarie 2020 cu 182 lei. 


Astfel, proiectul propune ca incepand cu data de 1 ianuarie 2020, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, prevazut la art. 164 alin. (1) din Codul muncii sa se stabileasca in bani, fara a include sporuri si alte adaosuri, la suma de 2.262 lei lunar, pentru un program normal de lucru in medie de 167,333 ore pe luna, reprezentand 13,518 lei/ora.

Pentru personalul incadrat pe functii pentru care se prevede nivelul de studii superioare, cu vechime in munca de cel putin un an in domeniul studiilor superioare, proiectul propune majorarea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, fara a include sporuri si alte adaosuri, la 2.620 lei lunar, pentru un program normal de lucru de 167,333 ore in medie pe luna, reprezentand 15,657 lei/ora.

Pentru angajatori aceasta majorare presupune o crestere a costurilor lunare cu salariile cu 186 lei.

An

Salariu brut

CAM 2,25%

Total

2019

2.080

47

2.127

2020

2.262

51

2.313




Pentru salariati cresterea se reflecta intr-un castig net de 100 lei pentru veniturile realizate la functia de baza, respectiv 106 lei pentru veniturile realizate in afara functiei de baza.

Daca hotararea se va publica in Monitorul Oficial, incepând cu 1 ianuarie 2020, toate drepturile si obligatiile stabilite potrivit legii se vor determina prin raportare la nivelul de 2.262 lei al salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata. Astfel, vom avea si alte influente ale cresterii salariului minim, cum ar fi:

    • cresterea contributiei pentru persoane cu handicap neincadrate - modificarea salariului de baza minim brut pe tara determina cresterea contributiei pentru persoane cu handicap neincadrate intrucat acest calcul se raporteaza la salariul minim.

    • majorarea plafonului in functie de care persoanelor fizice ce obtin venituri non-salariale le poate reveni obligatia de a plati contributii de asigurari sociale si asigurari sociale de sanatate. Modificarea salariului de baza minim brut determina majorarea plafonului in functie de care persoanelor fizice ce obtin venituri non-salariale le poate reveni obligatia de a plati contributii de asigurari sociale si asigurari sociale de sanatate intrucat aceste plafoane se determina in functie de nivelul salariului de baza minim brut pe tara in vigoare la termenul de depunere a declaratiei unice pentru veniturile estimate.

    • modificarea bazei anuala de calcul al contributiilor de asigurari sociale si de asigurari sociale de sanatate in cazul persoanelor care realizeaza venituri non-salariale si carora le revine obligatia platii acestor contributii.
Contributiile de asigurari sociale (CAS) si contributiile de asigurari sociale de sanatate (CASS) pentru veniturile non-salariale ar creste cu 764 lei ( CAS + 546 lei, CASS +218 lei)

    • majorarea normelor de venit pentru veniturile din activitati independente impuse pe baza normelor de venit. Norma de venit pentru fiecare activitate desfasurata de contribuabil nu poate fi mai mica decat salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, in vigoare la momentul stabilirii acesteia, inmultit cu 12.

    • calculul elementelor salariului raportate la salariul de baza. In cazul salariatilor care beneficiaza de salariul de baza minim brut pe tara se va modifica cuantumul sporurilor, indemnizatiilor si adaosurile al caror calcul se raporteaza la salariul de baza.



Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice