search

Notificarea in vederea anularii obligatiilor de plata accesorii: ce beneficii ofera

Chiar daca Notificarea in vederea anularii obligatiilor de plata accesorii, potrivit Ordonantei Guvernului nr. 6/2019 privind instituirea unor facilitati fiscale, prezinta cateva avantaje pe care contribuabilii trebuie sa le aiba in vedere.



Prin depunerea notificarii la organul fiscal:

- se verifica daca debitorul si-a indeplinit obligatiile declarative potrivit vectorului fiscal pana la respectiva data si se indruma contribuabilul, dupa caz, pentru indeplinirea obligatiilor declarative;

- se clarifica eventualele neconcordantele cu contribuabilul;

- se efectueaza stingerile, compensarile si orice alte operatiuni necesare in vederea stabilirii cu certitudine a obligatiilor bugetare ce constituie conditie pentru acordarea facilitatii fiscale;

- se elibereaza din oficiu, in termen de 5 zile lucratoare de la notificare, certificatul de atestare fiscala;

- se emite decizia de amanare la plata a dobanzilor, penalitatilor si a tuturor accesoriilor;

- nu se incepe sau se suspenda, dupa caz, procedura de executare silita pentru obligatiile accesorii amanate la plata;

-  nu se sting obligatiile accesorii amanate la plata pana la data solutionarii cererii de anulare a accesoriilor sau pana la data de 16 decembrie 2019 inclusiv, in cazul in care debitorul nu depune cerere de anulare a accesoriilor.

Agentia Nationala de Administare Fiscala atrage atentia contribuabililor ca cererea de anulare a obligatiilor de plata accesorii, potrivit Ordonantei Guvernului nr. 6/2019 privind instituirea unor facilitati fiscale disponibila se depune indiferent daca persoana in cauza a depus sau nu notificare prealabila la organul fiscal.

 Organul fiscal va emite decizia de amanare la plata a accesoriilor si decizia de anulare a acestora pentru obligatiile bugetare pe care le administreza daca sunt indeplinite, cumulativ, urmatoarele conditii: sa depuna cererea de anulare pana la data de 16 decembrie; la data depunerii cererii sa aiba achitate toate celelalte obligatii fiscale in afara celor care vor face obiectul anularii; sa aiba depuse la zi toate declaratiile fiscale.

Atentie, contabili!

Contabilitatea se schimba!
Completeaza adresa de email la care
vrei sa primesti Raportul Gratuit

E-Factura. E-Transport: Sanctiuni. Amenzi. Solutii practice